Ver elini Amerika!..



Amerika’ya gitme planı olanlar kağıdı kalemi hazırlayın, bu yazımda sizler için hazırlanmış, işinize yarayacağını tahmin ettiğim pek çok bilgi bulacaksınız. Çift olarak çıktığımız 11 günlük Batı Amerika seyahatimizde rotamız Los Angeles, Las Vegas, Carmel ve San Francisco…. 11 güne nasıl mı sığdı bu kadar yer?  Merak edenler buyursunlar yazının devamına.. Her bir şehir için yapılacaklar listesi, dikkat edilmesi gerekenler, mutlaka deneyimlenmesi gerekenler hepsini tek tek anlatacağım…

Ama öncesinde kulağa bir kaç küpe:
Bu tip bir seyahat için bütçesini seven planlamalara olabildiğince erken başlasın... Ucuz uçak biletleri ve uygun otel rezervasyonları için aylar öncesinden harekete geçmenizde yarar var. Zira yaklaşan tarihlerde yapılan uçak bileti harcamaları ve otel rezervasyonları bir miktar bütçe yıkıcı olabilir… Örneğin biz Las Vegas’taki otelimizi birkaç ay önceden 150 dolara rezerve ettirmiştik, Amerika’dayken Vegasa bir gün erken gitmeye karar verdik, hani  artsa artsa ne kadar artacaktı ki canım? Oteli arayıp sorduğumuzda, aynı otelin bir gün kala 750 dolara (yok artık!) yükselmiş olduğunu hayretler içinde öğrenmiş bulunduk. O sebeple erken rezervasyon mühim... Zaten artan paranız cebinizde uzun süre dayanmayacak, harcayacağınız pek çok fırsat çıkacak karşınıza Birleşik Devletlerde :)

Uçak Bileti

Uçak bileti alırken ise milleriniz veya varsa kredi kartı puanlarınızı kullanabileceğinizi hatırlatalım. Bilet fiyatları 1500-2000 TL civarında bulunabilir. Güzergahımız THY’nin Boeing 777 tipi uçağıyla İstanbul-Los Angeles… 14 saatlik seyahatimiz birbirinden güzel filmlerin ardından  mışıl mışıl 5 saatlik uykuyla tahminimden daha kolay geçti. Giderken Comfort class uçtuk, ilk deneyimimdi. Çok keyifliydi.. Ama ekonomiyle de gayet rahat döndüğümüzü söyleyebilirim.Uçak biletine iki katı para verme kısmı sizin taktirinize kalmış.. Seyahat sonrası jet lag denen meret hangi sınıfta uçtuğunuza bakmıyor, hassassanız her türlü etkileniyorsunuz :/

Otel Rezervasyonları ve Araç Kiralama

Uçak biletlerimizi hallettiğimize göre gelelim nerede konaklayacağımız sorusuna… Bunun için tercihinize göre üç opsiyondan birini seçebilirsiniz, karavan kiralamak,  couchsurfing gibi sitelerden evinde kalabileceğiniz misafirperverler aramak, yahut en klasik şekliyle otel rezervasyonu yapmak :) Oldukça merak ettiğim ilk iki seçenekle ilgili ilerde tecrübe edinirsem mutlaka yazarım lakin şuan için otel opsiyonuyla ilerleyeceğim. Konaklayacak otel arama kısmı bizim en çok vakit harcadığımız kısımdı diyebilirim. Bu süreçte booking.com  ve tripadviser hayat kurtarıcıydı… Booking.com üzerinden rezervasyonlarımızı da yaptık, ohh miss.. Ah unutmadan pek tabii araba kiralamanız önerilir böyle bir rota için, bunun için de konaklayacağınız otelin otoparkı var mı, ya da otopark ücretli mi gibi detaylara bakmayı aman unutmayın.


Araba demişken biz gitmeden www.budget.com ’dan yaptık  rezervasyon işlemimizi. Bu ve benzeri sitelerde bütçenize ve zevkinize göre pek çok çeşit araba bulmanız mümkün. Gittiğimizde hizmetlerinden de gayet memnun kaldığımız için budget’ı tavsiye edebilirim.
Hadi bakalım arabayı aldık, kontağı çevirdik de “which way to go bro?” nereye, ne yöne gideceğiz koskoca California eyaletinde? Evet, offline bir GPS şart, hatta arabanızda çalacak (önceden ayarladığınız) müzikler ve GPS en önemli iki ayrıntı Amerika seyahatinde, söylemedi demeyin.. Biz SYGIC GPS aplikasyonunu aldık gitmeden. Zaman sınırı olmayan, tüm dünyada geçerli Türkçe versiyonunu.. Yanılmıyorsam indirimden faydalanmıştık ve 100 dolar civarıydı fiyatı. Hem kullanımı son derece kolay, moda tabirle “user friendly” hem de kaybolmak için üstün bir çaba harcamamıza rağmen bizi hep doğru yola çıkarmayı başardı :)
Eh her şey tamamsa seyahatimizin ayrıntılarına geçelim mi artık? İlk lokasyonumuz Los Angeles, gezimizin detayları için bir sonraki yazımıza buyursunlar... (: